Dit zijn de smartphone trends en ontwikkelingen van 2022

mobiele-trends-dealmobiel

In de loop der jaren is het uiterlijk van mobiele telefoons sterk veranderd, je herinnert je vast nog wel de onverwoestbare oude Nokia-toestellen, waarop je kon bellen of een spelletje Snake spelen. Of de opkomst van de Blackberry, een telefoon met een toetsenbord en de berichtendienst Ping.

Tegenwoordig hebben we allemaal dunne smartphones met veel verschillende specificaties, maar wat is de nieuwste trend? Wij hebben een aantal trends op een rijtje gezet. Sommige zijn al in volle gang en andere zijn voorspellingen.

  1. Vouwbare smartphone
  2. NFC
  3. 5G netwerk
  4. Augmented Reality & Virtual Reality
  5. Wearables

Vouwbare smartphone

Al wel eens van een vouwbare smartphone gehoord? We schreven in 2021 al eens eerder over opvouwbare telefoons. Deze smartphone trend zet in 2022 stilletjes door. De bekende Samsung Galaxy Z Fold 3 en de LG Wing verrijkten het straatbeeld, maar door het hoge prijskaartje laat de gemiddelde consument ze in Nederland nog links liggen. In Zuid-Korea daarentegen rijzen de verkoopcijfers van de goedkopere Galaxy Z Flip 3 wel de pan uit. Of opvouwbare telefoons de markt in Nederland gaan veroveren? Dat is nog te vroeg om te zeggen. Wellicht volgt Nederland in 2022 ook.

galaxy-z-fold-dealmobiel

Vouwbare iPhone?

Apple heeft geen plannen om binnenkort de iPhone Flip uit te brengen. Apple’s wens voor een opvouwbare iPhone lijkt een goed bewaard geheim te zijn. Al bijna tien jaar lang vraagt het bedrijf patenten aan voor opvouwbare mechanismen en apparaten, zonder dat er een releasedatum in zicht is. De vraag is of een van deze apparaten ooit zal worden uitgebracht, en zo ja, wanneer. Volgens rapporten zal een opvouwbare iPhone niet beschikbaar zijn tot ten minste eind 2023. De meest recente berichten zijn afkomstig van display-analist Ross Young, die beweert dat de opvouwbare iPhone niet voor 2025 zou worden uitgebracht. Vroege rapporten suggereerden 2021 als waarschijnlijke releasedatum, maar het jaar is gekomen en gegaan zonder enig teken van een opvouwbare iPhone. We kunnen de IPhone Flip dus maar beter een tijdje parkeren en verwachten dat het de telefoon van de toekomst wordt.

NFC blijft deuren openen naar nieuwe mogelijkheden.

Near Field Communications, of NFC, is een technologie die elk jaar aan populariteit wint. De meest bekende toepassing van NFC is contactloos betalen met een mobiele telefoon. WizardCard, een Nederlandse startup, heeft een “digitaal” visitekaartje gemaakt dat gebruik maakt van deze technologie. Blinki, een Spaans bedrijf, biedt een modernere versie waarmee je je sociale media kanalen in enkele seconden kunt delen met vrienden en familie. NFC heeft een mooie toekomst voor zich. NFC-chips zijn niet duur om te maken en kunnen in een telefoon worden gebruikt om bijvoorbeeld een hotelkamersleutel te vervangen.

5G netwerk

De introductie van 5G, de nieuwe standaard voor mobiel internet, wordt al jaren verwacht. 5G moet uiteindelijk leiden tot supersnelle verbindingen. Webpagina’s zullen sneller laden en grote items, zoals films, zullen veel sneller downloaden.

In april 2020 heeft Vodafone het eerste 5G netwerk van Nederland aangezet. De huidige 5G-netwerken zijn nog niet significant sneller dan 4G-netwerken. Dat komt omdat de 3,5GHz-band, die daarvoor nodig is, pas in 2022 wordt geveild aan Nederlandse telecombedrijven.

5g-netwerk-dealmobiel

De huidige 5G maakt gebruik van de frequenties 700 MHz, 1.400 MHz en 2.100 MHz, maar deze kunnen geen significante snelheidsverhogingen opleveren. De verkoop is al meerdere keren uitgesteld omdat satellietprovider Inmarsat gebruik blijft maken van het 3,5 GHz-spectrum. Dat bedrijf heeft ontvangstschotels in Burum, Friesland, waar het voor een groot deel van de wereld nood- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht verzorgt.

Er moet eerst een oplossing voor Inmarsat worden gevonden om het frequentiebereik vrij te maken voor 5G. In het eerste kwartaal van 2022 zal een commissie hierover een rapport uitbrengen.

Wanneer kan ik 5G internetten?

Om van 5G gebruik te kunnen maken heb je een telefoon nodig met 5G ondersteuning en dekking van het netwerk waar jij bent. Je ziet steeds meer nieuwe telefoons gelanceerd worden met 5G ondersteuning.

Augmented Reality en Virtual reality

AR is toegevoegde werkelijkheid. Een goed voorbeeld van hoe dit al toegepast wordt is Pokémon GO. Hiermee kan je via jouw camera een virtuele Pokémon zien in jouw echte omgeving. De meeste AR toepassingen zijn nog voor entertainment, de verwachtingen zijn dat hier verandering in gaat komen.

augmented-reality-dealmobiel

Met name gaming, entertainment, reizen en livestreaming van smartphone-apps zullen een transformatie ondergaan naarmate de AR/VR-technologie verbetert. Klanten kunnen kleding passen en zien hoe een nieuwe bank in hun woonkamer zou staan, of zich met AR/VR-technologie een strandvakantie van hun dromen inbeelden. AR en VR zullen voor telefoons in de toekomst nog veel ontwikkelingen door maken.

Wearables

Wearables hebben een ingrijpende verandering ondergaan. Met behulp van draagbare gadgets kunnen gebruikers hun gezondheid bijhouden en muziek beluisteren. Daarnaast kunnen ze vanaf elke locatie bellen en verschillende workouts doen.

Een smartphone kan worden gebruikt om een wearable gadget te bedienen. Dit is het meest aantrekkelijke aspect ervan. Dit is een van de redenen waarom mobiele app ontwikkelingsstijlen zo populair zijn. Elk soort wearable kan worden ontworpen om te functioneren met een applicatie.

Over Joey

Joey heeft twee grote liefdes, namelijk zijn voetbalclub Vitesse en smartphones. Daardoor is hij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en feitjes binnen de telecombranche.

Informatie

Adresgegevens

Groenestraat 294
6531 JC Nijmegen

info@dealmobiel.nl
+31 (0) 6 21 991 567

BTW: NL002074629B39
KVK: 59428376