Dit zijn de smartphone trends en ontwikkelingen van 2021

mobiele-trends-dealmobiel

Door de jaren heen is het uiterlijk van mobiele telefoons erg veranderd, je herinnert je vast nog wel de onverwoestbare oude Nokia toestellen, daarop kon je bellen of een spelletje Snake spelen. Of de opmars van de Blackberry, een telefoon met toetsenbord en de berichtenservice Ping.

Tegenwoordig hebben we allemaal dunne smartphones met veel verschillende specificaties, maar wat wordt nou de nieuwste trend? Wij hebben een aantal trends samengesteld. Sommige zijn al in volle gang en anderen zijn voorspellingen.

  1. Vouwbare smartphone
  2. Rollable phone
  3. 5G netwerk
  4. Augmented Reality
  5. Smartphone markt

Vouwbare smartphone

We hebben er vorig jaar al kennis meegemaakt: de opvouwbare telefoons. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Galaxy Fold. In het begin had dit toestel een aantal problemen. Het scherm was toch nog niet sterk genoeg dus moest de eerste release worden uitgesteld. Bij de eerste vouwbare telefoons viel het op dat de hardware tegenviel ten opzichte van de prijs. Dit gaat in de toekomst veranderen.

Ondertussen zijn de problemen van de Fold opgelost en ligt de opvolger: de Galaxy Z Fold 2 al sinds 18 september in de Nederlandse winkels. De Fold 2 heeft Ultra Thin Glass. Dit is een heel dun laagje buigbaar glas, dit maakt het scherm een stuk krasbestendiger dan de 1e variant.

galaxy-z-fold-dealmobiel

Deze vouwbare telefoons zijn eigenlijk een smartphone en een tablet in één. De verwachting is dat dit de smartphone van de toekomst wordt en in 2021 al een stuk populairder wordt. Volgens onderzoek van Letsgodigital zullen de wereldwijde verkopen van vouwbare telefoons toenemen tot wel 39 miljoen verkopen in 2022. De vouwbare telefoons zullen na verloop van tijd ook steeds betaalbaarder worden en de hardware zal verbeterd worden.

Geruchten Fold 3

Samsung is druk bezig met de Galaxy Z Fold 3. Er gaan geruchten dat deze vouwbare telefoon beschikt over een in-screen camera. Wanneer je de camera niet gebruikt is deze dus niet zichtbaar aanwezig op het scherm, dit zorgt ervoor dat je het hele scherm kunt gebruiken. Ook gaan er geluiden rond dat er een S-pen ontwikkelt wordt voor dit toestel, hiermee kan je vloeiend tekenen en schrijven op je scherm. Het is afwachten tot deze telefoon officieel aangekondigd wordt, de verwachtingen zijn dat hij rond juli dit jaar uitkomt.

Vouwbare iPhone?

Ik hoor je al denken, hoe zit het dan met iPhone? Die zullen toch niet achterlopen op deze nieuwe ontwikkelingen? Apple is bezig om verschillende prototypen te testen. Ze verwachten in 2022 een opvouwbare iPhone uit te brengen, nog even geduld dus. Het is nog niet duidelijk of deze toestellen twee losse schermen hebben of één vouwbaar scherm, maar dat de ontwikkelaars er druk mee bezig zijn is duidelijk.

Rollable phone

LG is bezig met een rolbare telefoon, de verwachting is dat deze innovatieve smartphone in maart dit jaar geïntroduceerd wordt. Er zijn al wat dingen uitgelekt over dit toestel. Het scherm zal in de kleinste vorm 6,8-inch groot zijn met een resolutie van 1080×2428 pixels. Volledig uitgerold heb je een 7,4-inch scherm met een 1600×2428 pixels. Bekijk hier de eerste beelden van deze smartphone!

Het is nog onduidelijk hoe dit apparaat werkt en we moeten nog zien hoe deze vernieuwingen voor LG gaan uitpakken.

5G netwerk

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerken, de opvolger van 4G. Met 5G kan je nog sneller internetten. Met 5G wordt één van de grootste problemen van 4G opgelost: slechte verbinding op drukke plekken. In april 2020 heeft Vodafone het eerste 5G netwerk van Nederland aangezet.

5g-netwerk-dealmobiel

Ondertussen hebben alle Nederlandse providers met een eigen netwerk 5G gelanceerd, maar er is nog niet in het hele land dekking. Er is door de corona crisis vertraging opgelopen. De verwachtingen zijn dat dit in 2021 verder uitgerold gaat worden. Het zal nog wel even duren voordat er echt veel snelheidsverschil te merken valt, het gaat nu vooral om het voordeel op drukke plekken, met 5G blijft je verbinding constant.

Wanneer kan ik 5G internetten?

Om van 5G gebruik te kunnen maken heb je een telefoon nodig met 5G ondersteuning en dekking van het netwerk waar jij bent. Je ziet steeds meer nieuwe telefoons gelanceerd worden met 5G ondersteuning. Wanneer jij een abonnement hebt bij een provider zonder eigen netwerk, zal je nog even geduld moeten hebben. Zij zijn afhankelijk van de providers met een eigen netwerk. Tot die tijd kan je nog prima gebruik maken van 4G abonnementen.

Augmented Reality

AR is toegevoegde werkelijkheid. Een goed voorbeeld van hoe dit al toegepast wordt is Pokemon GO. Hiermee kan je via jouw camera een virtuele Pokemon zien in jouw echte omgeving. De meeste AR toepassingen zijn nog voor entertainment, de verwachtingen zijn dat hier verandering in gaat komen.

augmented-reality-dealmobiel

Er gaan zelfs verhalen dat AR ons dagelijks leven kan veranderen. Alle moderne smartphones ondersteunen AR. De verwachting is dat veel smartphones in de toekomst een AR bril krijgen. Stel je voor dat je ergens de weg niet weet en je via die bril op de weg aanwijzingen krijgt waar je heen moet. Dit klinkt misschien als fictie, maar er zijn echt al partijen mee bezig. Er is nog veel onzeker maar AR kan ons dagelijks leven in de toekomst een stuk gemakkelijker gaan maken.

Smartphone markt

Wat gaat er gebeuren met de smartphone markt? De verwachtingen zijn dat de verkoop van telefoons flink gaat stijgen de aankomende jaren. Dit heeft te maken met de opkomst van 5G, hierdoor willen meer mensen een nieuw toestel dat 5G ondersteunt.

Opvallend zijn de wijzigingen in de top vijf grootste merken. Dankzij de Amerikaanse straffen kan Huawei geen gebruik meer maken van de Google diensten. Het gevolg hiervan is dat Huawei uit de top 5 zal verdwijnen aankomend jaar. Dit biedt kansen voor OPPO en Xiaomi, die zullen waarschijnlijk het gat dat Huawei achterlaat opvullen. Samsung en Apple blijven zoals verwacht de nummers 1 en 2.

Over Joey

Informatie

Adresgegevens

Groenestraat 294
6531 JC Nijmegen

info@dealmobiel.nl
+31 (0) 6 21 991 567

BTW: NL002074629B39
KVK: 59428376