Hoe stel je een smartphone in voor oudere mensen?

Hoe stel je een smartphone in voor oudere mensen?

Sommige mensen hebben moeite met smartphones, dat kan te maken hebben met leeftijd of een gebrek aan ervaring met technologie. Dat gezegd hebbende, kunnen een paar kleine aanpassingen het leven van ouderen makkelijker maken. Met deze tips voor het instellen van een smartphone voor ouderen kun je een iPhone of Android-telefoon instellen voor je ouders of grootouders, zodat ze er veilig gebruik van kunnen maken. Iedereen is anders, dus gebruik de tips die relevant en nuttig zijn voor jouw dierbare.

Bekijk ook ons hulpmiddel waarmee je telefoons kunt vergelijken, zodat je kunt zien welke de beste is voor degene van wie je houdt.

Maak het beginscherm op orde

Zorg ervoor dat het beginscherm eenvoudig is. Hoe minder pictogrammen, hoe beter. Sorteer alles netjes en verwijder alles wat de gebruiker niet vaak zal gebruiken. Overweeg ook om hun iPhone of Android-telefoon aan te passen aan hun behoeften

Op een Android-telefoon: Tik op een pictogram en houd het vast, sleep het vervolgens weg naar de tekst Verwijderen of Verwijderen, meestal boven aan het scherm.

Op een iPhone: Tik en houd vast op het startscherm totdat de pictogrammen wiebelen, sleep ze dan om ze te herschikken of tik op de X om ze te verwijderen.

Stel het vergrendelscherm in

Het is misschien verleidelijk om geen lockscreenbeveiliging in te stellen, maar je moet het wel doen. Het beste zou zijn als de telefoon een vingerafdruksensor of gezichtsontgrendeling heeft, zodat je het proces kunt doorlopen en ervoor kunt zorgen dat ze weten hoe het werkt. Zo niet moet je een pincode, wachtwoord of patroonontgrendeling instellen die ze kunnen onthouden.

Op een Android-telefoon: Ga naar Instellingen, Beveiliging en Schermvergrendeling.

Op een iPhone: Ga naar Instellingen en vervolgens Gezichts-ID en wachtwoord of Touch ID en wachtwoord.

Voeg widgets toe voor nuttige taken of apps

Het beste wat je kunt doen is widgets op het startscherm plaatsen, zodat de persoon voor wie je de telefoon instelt zijn belangrijkste contacten in één keer kan bellen of een bericht kan sturen.

Op een Android-telefoon: Tik en houd vast op het startscherm en selecteer Widgets, scroll vervolgens naar beneden naar Contacten, kies Direct bellen en selecteer een contactpersoon. Je kunt de widget overal op het startscherm plaatsen, waarna ze die persoon kunnen bellen door er gewoon op te tikken. Op dezelfde manier kun je widgets toevoegen voor chatberichten.

Op een iPhone: Gebruik widgets voor apps. Wanneer je een map aanmaakt voor het beginscherm, kun je meerdere widgets toevoegen. Je kunt op het plus (+) pictogram rechtsboven tikken om een nieuwe widget toe te voegen, kies Actie toevoegen, selecteer Telefoon of Facetime en kies de contactpersoon die je wilt toevoegen. Geef de widget een naam, kies het pictogram en de kleur en tik op Gereed. Om de widget aan het beginscherm toe te voegen, tik je op het pluspictogram linksboven, selecteer je de widget en tik je vervolgens op Widget toevoegen.

Vergroot het lettertype

Om het lettertype leesbaarder te maken, is het mogelijk om de grootte van het lettertype te vergroten.

Op een Android-telefoon: Ga dan naar Instellingen, Beeldscherm en kies Lettergrootte, sleep vervolgens het balkje om het aan te passen. Je kunt er ook komen via Instellingen, Toegankelijkheid en dan Lettergrootte.

Op een iPhone: Ga dan naar Instellingen, Beeldscherm & Helderheid, Tekstgrootte en sleep het balkje. Om het nog groter te maken kan je naar Instellingen, Toegankelijkheid, kies Weergave & Tekstgrootte en tik op Grotere tekst, sleep dan het balkje.

Beltonen en berichtmeldingen

Het komt vaak voor dat iemand problemen heeft met het horen van inkomende gesprekken of berichten. Het volume moet hard genoeg staan en de juiste beltonen en berichtmeldingen moeten ingesteld worden.

Op een Android-telefoon: Door naar Instellingen en vervolgens Geluid en trilling te gaan, kan je waarschuwingsgeluiden en ringtonen kiezen en het volume instellen. Je kunt ook beltrillingen en meldingstrillingen instellen door op geluiden en trillingen te tikken.

Op een iPhone: Ga dan naar Instellingen, dan Geluiden & trillingen, en kies geluiden. Je kunt hier ook het volume instellen, en het is waarschijnlijk een goed idee om Trillen op beltoon ook aan te zetten. Er is nog een functie voor slechthorenden in Instellingen, Algemeen, Toegankelijkheid, waar je de zaklamp voor waarschuwingen kan inschakelen. Mocht je merken dat er vaak per ongeluk de stille modus wordt aangezet, wat gemakkelijk kan gebeuren, dan kun je ook Trillen bij Stil en Flitser bij Stil inschakelen.

Ben je na dit bericht nog steeds niet overtuigd welke telefoon je moet kiezen? Gebruik dan ons zelf ontworpen hulpmiddel om de juiste keuze te maken die bij jou past.

Over Matthijs

Matthijs is een echte telefoongeek. Daarom is hij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en weetjes binnen de telecommarkt. Deze deelt hij via zijn andere passie, namelijk blogs schrijven.

Informatie

Adresgegevens

Groenestraat 294
6531 JC Nijmegen

info@dealmobiel.nl
+31 (0) 6 21 991 567

BTW: NL002074629B39
KVK: 59428376