Het verschil tussen glasvezel, kabel en DSL internet

verschillen-glasvezel-dsl-kabel

Waarschijnlijk heb je termen wel eens voorbij zien komen: glasvezel, kabel en DSL (ADSL of VDSL). Dit zijn bestaande vormen waarbij je kunt internetten en tv kijken. Wie binnenkort een internet (en TV) abonnement gaat afsluiten, doet er goed aan om eerst te kijken naar de verschillende tussen de drie technieken.

In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van elke vorm van internet en tv kijken. Zo weet je zegen dat je een weloverwogen keuze hebt kunnen maken en een abonnement vind die bij jou past.

Wat is glasvezel?

Wanneer we kijken naar de toekomst, dan lijkt glasvezel de kandidaat met de meeste potentie te zijn. Dit komt omdat glasvezel de snelste vorm van internet te bieden heeft. Snelheden kunnen oplopen tot wel 1 Gigabyte per seconde (1000 Mb). Met snelheden bedoelen we de up- en downloadsnelheden.

Dit maakt het mogelijke om (grote) bestanden te uploaden of online te gamen. Om geen haperingen, ook wel lag genoemd, te krijgen bij het online gamen, is een uploadsnelheid van minimaal 1 Mbps en downloadsnelheid van minimaal 3 Mbps gewenst.

Via licht

De kabels van glasvezel werken middels licht. Met behulp van lichtsignalen en patronen is het mogelijk om diverse signalen door te geven.

Glasvezelnetwerk noodzakelijk

Om gebruik te kunnen maken van glasvezel, dien je wel op een locatie te zijn waarin er in de regio een glasvezelnetwerk is aangelegd. Als dit het geval is, kan een kabelmaatschappij een glasvezelaansluiting maken. Deze aansluiting komt standaard in de meterkast terecht. De locatie heeft nu toegang tot glasvezel internet en tv kijken.

Wist je dat je zelf gemakkelijk kunt kijken of je al een glasvezel aansluiting hebt? Kijk maar eens in je meterkast. Zie je daar een aansluiting die de kleur oranje heeft? Dan heb je toegang tot glasvezel. Als het glasvezel buiten de meterkast is het geplaatst, is het glasvezel-model meestal wit.

Middels een modem kan, via de glasvezel aansluiting, een verbinding worden gemaakt met je provider. Op deze manier kun je internet en TV signalen ontvangen. Hoe dat precies werkt, zie je in het figuur hieronder.

hoe werkt glasvezel
Glasvezel doorloopt meerdere fasen voordat het bij jouw apparaat terecht komt.

Hierbij valt op dat televisie kijken niet via de COAX-kabel verloopt, maar via een netwerkkabel. Netwerk kabels zoals de ethernet kabel (UTP) zijn niet verplicht voor internet ontvangers, maar kunnen wel een stabielere en snellere verbinding geven.

Welke providers bieden glasvezel internet aan?

Glasvezel-providers mogen glasvezel pakketten aanbieden middels het open glasvezelnetwerk van Reggefiber. Hierdoor hebben meerdere internetproviders toegang tot glasvezel. In Nederland bieden de volgende providers glasvezel:

  • Caiway
  • KPN
  • NLEx
  • Telfort
  • Tele2
  • T-Mobile
  • Youfone
  • Ziggo

Let op: het verschilt per regio of de provider glasvezel daadwerkelijk kan aanbieden. Een internet postcodecheck kan daarom helpen om te kijken of glasvezel ook mogelijk is bij jou in de buurt. Je vindt de postcodecheck door bij ‘meer filters’ te filteren op enkel glasvezel.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Rondom glasvezel is een grote hype en dat is niet voor niets. Glasvezel kent meerdere voordelen. De grootste voordelen worden hier benoemd.

  1. Glasvezel biedt internet van hoge internetsnelheid
  2. Glasvezel biedt een stabiele verbinding
  3. Glasvezel biedt een uploadsnelheid en downloadsnelheid.

Wat zijn de nadelen van glasvezel?

  1. Glasvezel is niet in elke regio beschikbaar
  2. Glasvezel is relatief duurder dan DLS of kabel internet.

Maar wat is glasvezel niet mogelijk is?

Wie een krap budget heeft of niet woont in een regio met een glasvezel, kan dus helaas niet gebruik maken van de voordelen van glasvezel. Voor hen zijn er andere alternatieven. Namelijk: kabelinternet en DSL-internet. Deze worden hier uitgelegd.

Kabelinternet voordelen

Gelukkig biedt kabelinternet ook enkele voordelen. Deze zijn:

  1. Kabelinternet biedt een minder maar ook stabiel en snel internet.
  2. De beloofde snelheid vanuit de internetprovider kan vaak behaald worden.
  3. Televisiekijken heeft geen invloed op de internetsnelheid.

Kabelinternet nadelen

Kabelinternet kent ook enkele nadelen, met name ten opzichte van glasvezel. Deze zijn:

  1. Je bent bij een kabelinternet verplicht om ook een tv-abonnement af te nemen.
  2. Kabelinternet is duurder dan DSL internet.
  3. In vergelijking met glasvezel internet biedt het minder stabiliteit en snelheid in de verbinding.
verschil tussen glasvezel, kabel en dsl

DSL-internet voordelen

Bij DSL wordt internet via je telefoonlijn getransporteerd. DSL is een veelgebruikte techniek voor het verkrijgen van internet.

  1. DSL internet is in vrijwel elk huishouden beschikbaar.
  2. DSL is een relatief goedkope vorm van internet.

DSL-internet nadelen

  1. De verder je van een telefooncentrale woont, de minder goede de verbinding zal zijn.
  2. DSL-internet biedt relatief lage snelheden.
  3. DSL-internet biedt minder goede resultaten dan bij kabelinternet en glasvezelinternet.

Conclusie: glasvezel, kabel of DSL internet?

Met diverse opties, met elk hun eigen unieke voor- en nadelen, zal het per persoon verschillen welk type internet het beste bij hem of haar past. Elk type internet past namelijk bij een bepaalde wens of behoefte.

Wil je goedkoop internet? Dan is DSL een mogelijkheid. Wil je snel en stabiel internet? Of kijk je veel HD-video’s of speel je online games? Dan is glasvezel de beste optie. Is glasvezel niet in jouw regio beschikbaar? Dan is kabelinternet de beste keuze.

Wil je weten bij welke provider een passend internet abonnement kan vinden? Start dan direct met het vergelijken van internet abonnementen en weet binnen 2 minuten welke abonnement bij jou past. Ben je een koopjesjager? Klik dan hier om de meest recente internet aanbiedingen te vinden.

Over admin

Informatie

Adresgegevens

Keizersgracht 391A
1016 EJ Amsterdam

info@dealmobiel.nl
+31 (0) 6 21 991 567

BTW: NL002074629B39
KVK: 59428376