De verschillen tussen de mobiele netwerken

verschillen-mobiele-netwerken

Stel: je bent opzoek naar een telefoon abonnement. Na lang wikken en wegen, heb je dan toch eindelijk die ideale deal gevonden. Vol enthousiasme ga je met je nieuwe abonnement internetten.

Jouw gekozen abonnement functioneert op een bepaald netwerk. Echter, is de kans groot dat je gebruik maakt van het netwerk van een andere provider. Huh? Hoe zit dat? We leggen het uit.

Bij welk netwerk zit elke provider?

In Nederland kennen we verschillende telefoon providers. Het aantal netwerken dat we in Nederland kennen, is desondanks toch een stuk lager. Dit komt omdat providers een andermans netwerk kunnen ‘lenen’.

Maar mag dat zomaar? En waarom starten providers niet hun eigen netwerk?

Er zij verschillende providers die je een alles-in-een pakket kunnen aanbieden. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Ten eerste, ja dat mag. Dit wordt namelijk in samenspraak met de netwerkbeheerder gedaan.

Als antwoord op de tweede vraag: wellicht zouden ze dit wel willen, maar maakt de regelwetgeving rondom telecommunicatie dit onmogelijk!

In Nederland hebben we namelijk de Telecommunicatiewet. Middels een veiling worden de frequenties verdeeld over verschillende providers. Zij bieden voor verschillende frequenties. Wie het hoogst biedt, haalt de frequentie binnen.

Momenteel vallen alle aanbieders onder drie providers, namelijk:

Elke bovenstaande provider heeft, middels de Multibandveiling, hun frequentie-aandelen weten te bemachtigen.

Andere providers kunnen in samenspraak hun diensten aanbieden op één van de netwerken van deze providers. Zo heeft KPN bijvoorbeeld hun KPN Netwerk.nl. Providers zoals Simyo en Youfone maken gebruik van dit netwerk om hun eigen diensten aan te bieden.

Onderstaande tabel zie je de drie providers en welke andere aanbieders gebruik maken van hun respectievelijke netwerken.

KPNT-MobileVodafone
YoufoneTele2 (fusie met T-Mobile)Hollandsnieuwe
Budget Mobiel (voorheen Robin Mobile)BenZiggo Mobiel (fusie met Vodafone)
SimyoSimpel 
Telfort (fusie met KPN)  
Lebara  

Alle frequenties per provider

In Nederland wordt voor 4G gebruik gemaakt van 800MHz, 900MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Voor 5G is dit vooralsnog de 700MHz en Vodafone biedt 5G aan op hun 1800MHz band. Later zullen meer 5G-frequenties worden geveild.

Onderstaand overzicht geeft weer welke netwerken en providers zitten per frequentie.  

FrequentieNetwerk  Telecomaanbieder
700 MHz (Band 28)   5G  KPN (10 MHz) / T-Mobile (10 MHz) / Vodafone (10 MHz)
800 MHz (Band 20)   4G  KPN (10 MHz) / T-Mobile (10 MHz) / Vodafone (10 MHz)
900 MHz (Band 8)   2G / 3G  KPN (10 MHz) / T-Mobile (15 MHz) / Vodafone (10 MHz)
1400 MHz (Band 32)   4G  KPN (15 MHz) / T-Mobile (10 MHz) / Vodafone (15 MHz)
1800 MHz (Band 3)   2G / 4G  KPN (20 MHz) / T-Mobile (30 MHz) / Vodafone (20 MHz)
2100 MHz (Band 1)   3G  KPN (20 Mhz) / T-Mobile (20 Mhz) / Vodafone (20 Mhz)
2600 MHz (Band 38)   4G  KPN (30 Mhz) / T-Mobile (25 Mhz)
2600 MHz (Band 7)   4G  KPN (10 Mhz) / T-Mobile (25 Mhz) / Vodafone (30 Mhz)
2600 MHz (Band 41)   4G  T-Mobile (5 Mhz)
3,5 GHz (onbekend)   5G  Veiling vindt plaats in het jaar 2022
26 GHz (onbekend)   5G  Veiling vindt plaats in het jaar 2022

Over het algemeen geldt: de lager de frequentie, de groter en meer doordringend het bereik ervan is. Een lage frequentie kan daarom beter werken voor apparaten in grote gebouwen. Door hun lage dekking maken zij ook gebruik van minder masten.

De verschillen tussen de netwerken

Bij iemand waarbij termen zoals MHz, dekking of doordringbaarheid weinig zeggen, kan wellicht het idee ontstaan dat alle netwerken hetzelfde zijn.

Toch zijn er verschillen te vinden tussen de verschillende netwerken. Een netwerk kan zich namelijk op vele fronten onderscheiden van de concurrentie. Denk hierbij aan downloadsnelheden, dekkingspercentages en natuurlijk de prijzen.

Via een zendmast met antennes worden frequenties verzonden.

Dit onderscheidend vermogen maakt het mogelijk om ook een ‘beste mobiele netwerk’ aan te wijzen. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gezien. Kijkend naar recent onderzoek, lijkt T-Mobile als beste uit de bus te komen.

Zo blijkt uit onderzoek van Opensignal dat T-Mobile al jaren lang bij hen telkens opnieuw de prijs van beste mobiele netwerk provider in de wacht sleept. Een ander bureau, P3, onderstreept dit. Uit hun onderzoek blijkt dat elke provider goed scoort, maar dat T-Mobile op de eerste plaats Op de tweede plaats staat Vodafone, gevolgd door KPN.

Uiteindelijk moet je je niet te erg laten leiden door dergelijke uitreikingen en prijzen. De beste mobiele provider is degene die het beste aansluit op jouw wensen. Door verschillende mobiele netwerken te vergelijken, vind je vanzelf een provider die het beste bij jou past. Klik op de knop om binnen 2 minuten jouw abonnement te vinden.

Over admin

Tip! Lees ook meer over:

Informatie

Adresgegevens

Keizersgracht 391A
1016 EJ Amsterdam

info@dealmobiel.nl
+31 (0) 6 21 991 567

BTW: NL002074629B39
KVK: 59428376