De beste internet provider in 2021

beste-internet-provider

De beste internet provider van 2021 vinden, dat is geen simpele taak. Want wat maakt iemand de ‘beste’? Gelukkig kunnen we dit begrip verder operationaliseren. Door diverse onderzoeken en eigen ervaringen kunnen we prijzen uitreiken op basis van verschillende factoren. Deze factoren zijn:

 1. Marktaandeel
 2. Beste glasvezel provider
 3. Snelste internet provider
 4. Goedkoopste internet provider
 5. Beste internet only provider
 6. Beste klantenservice
 7. Beste prijs-kwaliteit verhouding
 8. Wat zeggen andere beoordelaars?
 9. De winnaar

Reviewsites worden buitengesloten in dit onderzoek. De gedachte hierbij is dat men enkel bereid is om negatieve reviews te schrijven of dat er juist neppe gefabriceerde positieve reviews bestaan.

Grootste marktaandeel

Winnaar: VodafoneZiggo

Cijfer: nvt

Uiteindelijk gaat het om de consument en een groot marktaandeel komt niet uit de lucht vallen. Daarom zien wij het bezitten van een (groot) marktaandeel als een factor om als beste internet provider te mogen worden gekenmerkt.

In Nederland kennen we mensen internet providers. Zo kennen we grote partijen zoals KPN, maar ook kleinere partijen zoals Caiway of Delta Fiber Nederland. Deze internet aanbieders kunnen we opdelen op basis van hun respectievelijke marktaandelen. Hieruit komt in 2020 de volgende top naar voren.

 1. VodafoneZiggo (40-45%)
 2. KPN (40-45%)
 3. T-Mobile (5-10%)

Hieruit blijkt dat we een soort 80-20-dominantie (Pareto-principe) hebben in Nederland. Meer dan 80% van het marktaandeel, zit bij ongeveer 20% van de internet leveranciers. De cijfers zijn een schatting en kunnen daardoor hoger of lager uitvallen, maar de data geeft een beeld van de populariteit van deze drie partijen.

Maakt dit hen de beste partij? Wel vanuit een zakelijk perspectief. Wanneer deze cijfers (Q3 2020) worden vergeleken met het jaar daarvoor (Q3 2019), zien we weinig verschil, wat als marktleider gewenst kan worden genoemd. Wel zien we voor VodafoneZiggo een daling in hun marktaandeel van 5%. De fusie van T-Mobile met Tele2 lijkt vooralsnog geen invloed te hebben gehad op het marktaandeel van T-Mobile.

Marktaandeelcijfers gebaseerd op de Telecommonitor Q3 2020.

Beste internet provider

Winnaar: KPN

Cijfer: 8,3

Stabiel en goed internet. Dat kan middels het grote glasvezelnetwerk van KPN. Daarnaast blijkt uit de Ookla® speedtest dat zij als beste uit de bus komen als het gaat om mobiele netwerken.

De kwaliteit van het internet wordt door de Consumentenbond erkent met een 8,4 zelfs. Daarnaast ontvang je bij KPN een beveiligingspakket genaamd ‘KPN Veilig’ zodat zowel jij als de kinderen veilig het internet kunnen betreden. Voor zowel vast als mobiel internet zit je bij KPN dus goed.

kpn-logo-dealmobiel

Snelste internet provider

Winnaar: Ziggo

Cijfer: 8,5

Wie houdt van video’s kijken in 4K of Full HD, kan ervoor kiezen om zijn of haar internet af te nemen bij Ziggo. Met snelheden die op kunnen lopen tot wel 1 GB/s, wint VodafoneZiggo (VodafoneZiggo) de prijs voor snelste internet provider. Daarnaast komt er zo snel mogelijk een monteur langs als er toch internetproblemen mochten zijn. Het snelste internet abonnement sluit je af bij deze provider.

ziggo-internet

Goedkoopste internet provider

Winnaar: Youfone

Cijfer: 8,2

Bij Youfone betaal je de laagste prijs voor je maandelijkse internet abonnement. Let op: bij een lagere prijs komt meestal ook een lagere download- of uploadsnelheid kijken. In de tabel hieronder zie de prijs van elke (populaire) internet provider. Kijk ook in onze internetvergelijker om de meest recente internet prijzen en aanbiedingen te zien.

Youfone-sim-only-vergelijken-dealmobiel

Beste internet only provider

Winnaar: XS4ALL

Cijfer: 8,9

First Class Internet. Zo kenmerken zij zichzelf. En dit ook zeker terecht. XS4ALL focust zich op internet only en kan dankzij die focus dat ook heel goed doen. Je krijgt er een gratis modem en Wifi-versterker bij zodat je snel en stabiel internet in huis haalt.

xs4all-internet

Beste klantenservice

Winnaar: XS4ALL

Cijfer: 8,6

Wederom valt XS4ALL in de prijzen. Aangezien hun core business het bieden van internet is, weten zij als geen ander hoe zij hun klanten tevreden kunnen houden en zo’n goed mogelijke service kunnen bieden. Daarnaast is XS4ALL de tweede provider in Nederland dat zich richt op particulieren, waardoor zij al jaren ervaring hebben. Dit, in combinatie met hun technische kennis, maken het dat zij de stempel van beste klantenservice mogen dragen.

xs4all-internet

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Winnaar: T-Mobile

Cijfer: 7,8

T-Mobile is niet alleen een relatief goedkope partij, maar ook een provider die kwalitatief goed internet levert. Het is niet voor niets dat zij met hun DSL- glasvezelinternet bij diverse onderzoeken jaar in jaar uit in de prijzen vallen. Daarnaast kan het ook nog een combivoordeel opleveren als je je telefoon abonnement bij T-Mobile afsluit.

t-mobile-logo-deal-mobiel

Wat zeggen andere beoordelaars?

Winnaar: XS4ALL

Door zowel de hoogste score te krijgen vanuit de Consumenten, als de tweede positie vanuit Tweakers, is XS4ALL over het algemeen de beste internet providers volgens deze twee partijen. Ziggo en KPN zijn een goede tweede en derde.

Wij baseren onze cijfers zoveel mogelijk om bestaande cijfers, ook wij moeten er soms aan geloven dat wij onze eigen ervaringen toepassen binnen dit onderzoek. Daarom kijken we ook naar de ervaringen van anderen.

xs4all-internet

Internet scores van anderen

ProviderScore ConsumentenbondScore TweakersVanaf prijs
Youfonen.v.t.n.v.t.€ 29,00
T-Mobile7,44e€ 30,00
Budget Alles-in-1n.v.t.9e€ 30,00
Online.nln.v.t.n.v.t.€ 34,00
Oxxion.v.t.n.v.t.€ 33,95
Caiway8,37e€ 39,95
XS4ALL8,72e€ 46,00
Ziggo7,61e€ 46,50
KPN8,43e€ 42,50

Wie is de beste internet provider?

Winnaar: XS4ALL

Over het algemeen lijkt XS4ALL als beste uit de bus te komen. Uit ons onderzoek blijkt dat zij de beste klantenservice hebben. Daarnaast kunnen zij uitstekende kwaliteit internet leveren omdat dit hun core business is.

xs4all-internet-award
XS4ALL wint de verkiezing voor beste internet provider 2021 van dealmobiel.

Echter, blijkt het uitroepen van de beste internet provider toch een lastige opgave. Zo heeft XS4ALL vele voordelen, maar behoren zij ook tot het duurdere segment. Voor wie goed internet wilt en bereid is om daarvoor de portomonnee open te trekken, is XS4ALL een goede optie. Maar voor wie liever wilt besparen op zijn of haar internet abonnement, kan wellicht beter voor een andere provider kiezen.

Hieruit blijkt dat het persoon zal verschillen wat de beste provider is. Is goedkoop internet belangrijk, dan is Youfone een goede keuze. Wil je liever veilig internetten, dan biedt KPN mogelijkheden. Wil je snel internet, dan kan je een abonnement met 1 Gigabyte per seconde afnemen bij Ziggo.

Het ligt er dus erg aan wat jouw behoeften zijn als consument. Op basis daarvan kun je een gewogen keuze maken in het vinden van een goede provider. Klik op de knop hieronder om binnen twee minuten te weten welke internet provider het beste bij jouw wensen past.

Over Matthijs

Matthijs is een echte telefoongeek. Daarom is hij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en weetjes binnen de telecommarkt. Deze deelt hij via zijn andere passie, namelijk blogs schrijven.

Informatie

Adresgegevens

Groenestraat 294
6531 JC Nijmegen

info@dealmobiel.nl
+31 (0) 6 21 991 567

BTW: NL002074629B39
KVK: 59428376